Introductie Lean

Het juist leveren van de juiste producten en diensten (die klantwaarde opleveren) staat centraal binnen Lean. Het verbeterproces om dat te bereiken kent vijf essentiële stappen (zie: onderstaand figuur).

Lean 5 principes


 • Value (Bepaal klantwaarde).
  Onderzoek de eisen en wensen van klanten en bepaal wat klantwaarde precies is. Door nauwkeurig te analyseren wat waarde voor de klant betekent, leert de organisatie wat de klant als verspilling zal beschouwen. Dit is het uitgangspunt voor het analyseren en optimaliseren van de waardestroom.
 • Value stream (Bepaal de waardestroom).
  Waarde wordt aan klanten geleverd via de waardestroom, die in het ideale geval geen enkele niet-waardetoevoegende activiteit bevat. In deze stap wordt per productfamilie een zogenaamde value stream map ontwikkeld van de huidige situatie. Onderzoek vervolgens welke activiteiten wel/geen waarde toevoegen.
 • Flow (Zorg dat de activiteiten doorstromen).
  Zorg voor een lopendebandachtige productie: maak dat goederen en diensten door de processen stromen, door de niet-waarde toevoegende activiteiten en andere vormen van verspilling te elimineren. In de Lean-filosofie zijn wachtrijen, batchproductie en transport belangrijke hindernissen bij het bereiken van productieflow, omdat deze buffers de doorlooptijd (vanaf het moment van aanvang van productie of tot de oplevering) verlengen. In deze stap zorgt men ervoor dat de processen zodanig zijn geoptimaliseerd dat het werk zo mogelijk zonder besturing door het voortbrengingssysteem stroomt. Zorg daarbij voor orde en netheid, bijvoorbeeld door het toepassen van de 5S-methode.
 • Pull (Laat de klant producten of diensten door het proces trekken).
  Synchroniseer de productie met de werkelijke vraag van de klant. Producten en diensten moeten door het voortbrengingssysteem worden getrokken op basis van de werkelijke vraag van de klant. De waardestroom moet reactief worden gemaakt om het product of de dienst alleen te leveren als de klant het nodig heeft, niet eerder of later. De besturing is verder niet groter of complexer dan strikt noodzakelijk. De bekendste pull-besturingsmethoden zijn het kanbansysteem en het two-bin-systeem.
 • Perfection (Optimaliseer het voortbrengingssysteem voortdurend).
  Streef naar perfectie door processen voortdurend te verbeteren met behulp van Kaizen-events.

Download PDF
Inspireer anderen:

Was dit artikel nuttig ?

Comments are closed.