Dat Lean meer is dan tools is duidelijk. Dus teamontwikkeling is noodzakelijk om gewenste prestatie-verbetering te realiseren. Het boek Tools voor Teams plus de Internet-vragenlijst TeamQ helpen de teamleider om van zijn/haar team een topteam te maken, waar niet alleen de prestaties verbeteren maar waar ook het plezier in het werk toeneemt.

 

4 dimensies voor succesvolle teams

Het boek is gebaseerd op onderzoek waaruit blijkt dat er 4 dimensies zijn die van belang zijn voor een succesvol team, te weten

  1. Jullie Bestaansrecht: Aansprekend, gezamenlijke doelen en duidelijke resultaten;
  2. De Inrichting: Richt je team zo in, dat je alles in huis hebt om je doelen te verwezenlijken;
  3. De Dynamiek: De manier waarop je met elkaar samenwerkt, communiceert, feedback geeft;
  4. Jullie Omgeving: De interactie met anderen binnen en buiten jullie organisatie.

Succesvolle teams hebben deze 4 gebieden goed ingevuld.

 

Teamontwikkeling: waar staan we ?

Om te bepalen wat er beter kan of moet in jullie is het belang om te weten hoe de teamleden denken over de diverse aspecten die horen bij de 4 dimensies. Is het overleg wat het team voert effectief? Krijgen de teamleden voldoende feedback en weten ze wat de doelen zijn?

Al deze aspecten worden gemeten met de TeamQ vragenlijst, die via Internet te bereiken is. Teamleden vullen deze in 10-15 minuten in en de resultaten zijn direct online beschikbaar.

TeamQ kent een versie voor teams die met Lean werken, zo worden er concrete vragen gesteld over de dagstart en over continu verbeteren.

Het interessante aan TeamQ en het boek Tools voor Teams is dat er op basis van de gegeven antwoorden concrete werkvormen worden geadviseerd die het team ondertussen in verbetering.

Het boek is onder andere verkrijgbaar bij managementboek.nl

 

Boek Tools voor Teams

 

Als je dit boek koopt, ben je ook automatisch lid van het online werkvormenplatform www.toolsvoorteams.nu. Met de unieke code uit het boek log je in en heb je toegang tot alle werkvormen in PDF-vorm, hand-outs in neutrale lay-out, zodat je ze in je eigen teams makkelijk gebruikt, en tal van extra werkvormen en filmpjes.

Inspireer anderen:

Was dit artikel nuttig ?

Comments are closed.