De geschiedenis van Lean en Toyota Production System op rij, luidt als volgt:
1990
James Womack en Daniel Jones publiceren de best seller “The machine that changed the world” waarin zij het Toyota ’s Lean production system adhv de verschillen tussen massa productie en Lean productie.
1986
Masaaki Imai schrijft het boek “Kaizen“, de eerste Lean publicatie, met daarin beschreven de rigoureuze aanpak voor verbetermanagement door Kaizen.
1955
Kaoru Ishikawa levert een belangrijke bijdrage in de opbouw van Japan door verder uit ontwikkelen van de ideeën van o.a. Deming. Deze ontwikkeling omvatte; ondersteun de verbetering en ontwikkeling van de organisatie, respecteer menselijke relaties, haal het maximale uit mensen.
1954
Shigeo Shingo was Japanse industrieel engineer en werd ingehuurd als consultant door Toyota. Hij spendeerde het grootste gedeelte van zijn carrière aan de ontwikkeling van het Toyota Production System, wat later verder ontwikkelde in wat nu lean manufacturing genoemd wordt.
1948
Toyota besluit tot een combinatie van de ‘Ford-Flow’ en ‘Mitsubishi-Takt’ en legt de basis voor de overstap van Massaproductie naar Lean productie.
1943
Thaiichi Ohno werkt als ploegleider bij Toyota. Hij ontwikkelde zich tot executive en tezamen met Shigeo Shingo, wordt hij gezien als de grondlegger van het Toyota Production System (TPS). Ohno heeft een grote rol gespeeld in het formuleren van de “seven wastes”.
1941
Mitsubishi erkent het takttijd principe en neemt de methodiek over naar Japan ten behoeve van de productie van de Zero.
1939
Shewart lanceert het idee van de PDSA cyclus (Plan – Do – Study – Act), later gepopulariseerd door Edward Deming. Waar Deming het eveneens de PDSA of Shewart cyclus noemde, hebben anderen dit de PDCA cyclus of het Deming wiel genoemd.
1933
Kiichiro Toyoda de zoon van Sakichi Toyoda besloot auto’s te gaan produceren wat het start punt was van Toyota de 2de grootste auto producent van de wereld.
1930
Takttijd wordt geïntroduceerd voor de productie van het vliegtuig de Messerschmitt 109 in Duitsland
1926
Sakichi Toyoda richtte “Toyoda Automatic Loom Works” op, waarbij hij de eerste Jidoka principes implementeerde met het geautomatiseerde weefgetouw.
1914
Bij auto fabrikant Ford wordt continious flow manufacturing geïntroduceerd “De Ford Flow” Medewerkers ontvangen een salarisverhoging($2,38 -> $5,00).
1822
Thomas Blanchard, Springfield wapenfabriek, introduceert celsgewijze gestandaardiseerde productie met 14 machines.
1765
Generaal de Gibreauval (Frankrijk) standaardiseert het design van onderdelen van kanonnen.
1754
Koning Henry III van Frankrijk bezoekt het ‘Arsenale’ (Italië), waar elke dag een schip ‘van de band rolt’.