Je bent bezig met verbeteren. Na een paar verbeteringen heb jij of heeft jouw team behoefte aan overzicht met de lopende en afgeronde verbeteringen. Een oplossing via Excel of Trello is dan snel de volgende stap.

Bijgaande Excel helpt je om direct met een lijst aan de slag te gaan. Of het inspireert je om jouw eigen overzicht met Excel te maken.

Excel voorbeeld voor continu verbeteren

De bijgevoegde spreadsheet bevat een duidelijke handleiding. Binnen 10 minuten kan je aan de slag met deze spreadsheet in Excel voor jouw continu verbeteren acties.

De opzet is gemaakt voor 3 teams en is eenvoudig aan te passen zonder technische kennis.

 

Elk team kan de eigen verbetersuggesties invoeren en de status bijhouden. Via het dashboard is een overzicht automatisch beschikbaar met alle relevante data om adequaat te sturen.

 

Voorbeeld van het ingebouwde dashboard

verbeter-suggesties excel voorbeeld

Bij meerdere teams en met veel (meer dan 100 suggesties) ga je al snel naar een professionele tool voor het vastleggen van verbetersuggesties inclusief een uniforme rapportage.

 

Continu Verbeteren een korte uitleg

Elk bedrijf en dus elk team moet verbeteren. De competitie zit niet stil dus jullie mogen ook niet stilzitten. “Stilstand is achteruitgang”. Grote projecten zijn achterhaald. Te duur, te weinig resultaat en vooral te duren te lang terwijl ondertussen weer veel verandert. Kortom kort durende verbeteringen (agile werken) is het antwoord in deze tijd. Verbeteringen die bedacht worden door medewerkers die dagelijks het werk doen. En ook uitgevoerd door die medewerkers. Liefst afdeling of teamoverschrijdend want je hebt elkaar nodig. Samenwerken en diversiteit zijn  belangrijke aspecten om succesvol te verbeteren.

Ideeen van medewerkers mogen niet verloren gaan. Het vastleggen van die ideeen is daarom belangrijk. Elk idee is relevant genoeg om vast te leggen. Hoe “slecht” een idee ook is er zit altijd een bruikbaar element in. Door een idee als team te bespreken wordt het idee alleen maar beter. Vervolgens uitvoeren, resultaat boeken en succes vieren. Zo komt de motor van continu verbeteren op gang en blijft die op gang.

Voordelen van een Excel spreadsheet voor jouw continu verbeteren traject

Met Excel heb je een handige tool die je helemaal naar eigen inzicht kan opstellen. En met een klein beetje ervaring maak je in 2 uur tijd al snel je een prima spreadsheet voor jouw continu verbeteren traject.

Toch gaat er een moment komen dat je een stap maakt naar een meer professionele oplossing, want

1. Excel kan foutgevoelig zijn, iemand kan per abuis een berekening wijzigen om maar een voorbeeld te noemen

2. er is geen vastlegging (audit-trail) van wie wat heeft gedaan

3. met meerdere mensen tegelijk in de spreadsheet werken levert vaak problemen op, helemaal als er meerdere teams actief zijn

4. Excel is passief, met andere woorden Excel verstuurt je geen reminder als een taak is verlopen.

5. Excel bezit geen functies zoals het kunnen ‘liken’ van een verbetering waarmee medewerkers gemotiveerd worden. Het vastleggen van commentaar is ook best lastig in Excel.

Maar nogmaals, om te starten is Excel (of Trello) een prima oplossing.

Inspireer anderen:

Was dit artikel nuttig ?

Leave a Reply