Introductie Lean

Wat betekent Lean voor uw organisatie? De term lean omvat meer dan alleen een stroomlijning van uw organisatie. Womack en Jones benoemen vijf essentiële stappen om een lean transformatie voor uw organisatie te bereiken. De toegevoegde waarde van uw diensten voor uw klanten is zeker niet de minste factor (zie: onderstaand figuur voor alle vijf stappen).

Lean 5 principes


 • Value (Bepaal klantwaarde).
  Onderzoek de eisen en wensen van klanten en bepaal wat klantwaarde precies is. Door nauwkeurig te analyseren wat waarde voor de klant betekent, leert de organisatie wat de klant als verspilling zal beschouwen. Dit is het uitgangspunt voor het analyseren en optimaliseren van de waardestroom.
 • Value stream (Bepaal de waardestroom).
  Waarde wordt aan klanten geleverd via de waardestroom, die in het ideale geval uitsluitend activiteiten met toegevoegde waarde bevat. In deze stap wordt per productfamilie een zogenaamde value stream map ontwikkeld van de huidige situatie. Onderzoek vervolgens welke activiteiten wel/geen waarde toevoegen.
 • Flow (Zorg dat de activiteiten doorstromen).
  Zorg voor lean production: maak dat goederen en diensten door de processen stromen, door de activiteiten zonder toegevoegde waarde en andere vormen van verspilling te elimineren. In de Lean-filosofie zijn wachtrijen, batchproductie en transport belangrijke hindernissen bij het bereiken van productieflow, omdat deze buffers de doorlooptijd (vanaf het moment van aanvang van productie of tot de oplevering) verlengen. In deze stap zorgt men ervoor dat de processen zodanig zijn geoptimaliseerd dat het werk zo mogelijk zonder besturing door het voortbrengingssysteem stroomt. Zorg daarbij voor orde en netheid, bijvoorbeeld door het toepassen van de 5S-methode.
 • Pull (Laat de klant producten of diensten door het proces trekken).
  Synchroniseer de productie met de werkelijke vraag van de klant. Producten en diensten moeten door het voortbrengingssysteem worden getrokken op basis van de werkelijke vraag van de klant. De waardestroom moet reactief worden gemaakt om het product of de dienst alleen te leveren als de klant het nodig heeft, niet eerder of later. De besturing is verder niet groter of complexer dan strikt noodzakelijk. De bekendste pull-besturingsmethoden zijn het kanban systeem en het two-bin-systeem.
 • Perfection (Optimaliseer het voortbrengingssysteem voortdurend).
  Het streven naar perfectie vult men volgens de lean methode in door voortdurend processen te verbeteren met behulp van Kaizen-events.

Lean thinking en lean opleidingen

De rol van de lean manager verandert vaak ingrijpend bij de start van een lean transformatie. In een Lean organisatie heeft de lean manager een coachende rol, is hij of zij veel op de werkvloer aanwezig is en weet wat er speelt. Lean opleidingen zijn vaak gewenst bij de start van een continu verbetertraject en zijn er op een vijftal niveaus die met zogenaamde belts worden getypeerd:

 • Lean yellow Belt is een introductie in de lean methodiek en daarmee geschikt voor medewerkers in Lean Six Sigma transformaties;
 • Een medewerker met Orange belt certificaat is in staat zelfstandig kleinere Lean Six Sigma verbeterprojecten te managen en te monitoren;
 • Lean Green Belt biedt de werknemer een solide basis om zelfstandig een Lean Six Sigma project op te starten, uit te voeren en te begeleiden;
 • Een Lean manager met Black Belt certificaat is in staat om grote verbetertrajecten te leiden en teams met Yellow belt en Green Belt collega’s aan te sturen;
 • Een Master Black Belt is capabel om continu verbeteren volgens Lean Six Sigma in grote organisaties succesvol in te voeren, Belt trainingen en lean opleidingen te ontwikkelen en strategisch met directies te overleggen.
Inspireer anderen:

Was dit artikel nuttig ?

Comments are closed.