Lean Kaizen  改善, Japans voor “veranderen naar beter” of “verbetering”
Kaizen is een dagelijkse activiteit met een doel dat verder gaat dan verbetering. Het is ook een proces dat, mits goed uitgevoerd, de werkplaats/plek menselijker maakt: het elimineert hard werk (zowel mentaal als fysiek) en het leert mensen de verspillingen in een proces zien en elimineren.


Lean Kaizen in 6 stappen

De aanpak van een Kaizen is helder beschreven in bijgevoegde afbeelding. In dit artikel zijn ook de mogelijke instrumenten zoals een VSM en visgraat kort beschreven. Nog meer informatie vind je hier

In het kort zijn dit de 6 stappen:

kaizen in 6 stappen

Handige instrumenten voor je Kaizen

True North
Value Stream Map
Visgraat diagram
A3 formulier
Standaard Work

 

Belangrijk bij een Lean Kaizen zijn de volgende aspecten:

  1. zorg voor een team met verschillende disciplines zodat er vanuit meerdere invalshoeken gekeken wordt
  2. besteed voor je gevoel teveel tijd aan het verzamelen van feiten
  3. spring niet te snel naar oplossingen en actie
  4. los het probleem stap voor stap op
  5. en zorg dat er niet teruggevallen wordt op de oude situatie (borg). hierbij helpen goede werkinstructies, rapportages en vooral aandacht van de leiding

Begin eenvoudig en leer vooral hoe het verbeterproces helpt. Pak na een eerste succes een iets moeilijker probleem op en bouw dit uit. Anders gezegd begint niet met het probleem wat het meest oplevert want dit zal waarschijnlijk een moeilijker oplosbaar probleem zijn.

 

Continu Verbeteren Toolbox

Om het proces van Continu Verbeteren te optimaliseren EN om succesvoller te worden in het realiseren van een Kaizen is de Continu Verbeter Toolbox een zeer geschikt instrument.

Inspireer anderen:

Was dit artikel nuttig ?

Comments are closed.