Toyota’s aanpak bestaat uit twee hoofdonderdelen: continu verbeteren en respect voor mensen.

Het respect-deel is altijd een beetje moeilijk te begrijpen geweest. Precies dat komt in beeld in deze roman van Michael Ballé en zijn vader Freddy.

Zoals in hun andere boeken, word je in het verhaal getrokken alsof je het leerproces zelf meemaakt. In dit boek leert de CEO van een softwarebedrijf de betekenis van respect van een vertegenwoordiger van één van haar belangrijkste klanten. Deze klant heeft respect aangenomen als een bedrijfscultuur. Hoewel het softwarebedrijf slecht werk levert, geeft deze klant de CEO de kans om de zaken om te draaien… als ze bereid is om te leren.

Met enige terughoudendheid doet ze dit en wij leven met haar worstelingen mee hoe te leiden met respect. Tijdens het lezen worden we zelf opgeleid op een levendige en onderhoudende manier. Plotseling is ‘leiderschap’ niet meer zomaar een slogan, maar komt het tot leven doordat de auteurs het begrip ‘respect’ weten te vertalen in concreet gedrag.

De auteurs voegen niet nóg een theorie aan de literatuur toe. In plaats daarvan maken ze duidelijk hoe leiderschap in een Lean organisatie er in werkelijkheid en in praktijk uitziet.

Bestellen bij https://shop.leaninstituut.nl/lead-with-respect-1.html

boek Respectvol Leiderschap

Inspireer anderen:

Was dit artikel nuttig ?

Comments are closed.