Dat Lean over verspillingen gaat is meestal wel duidelijk. Maar wie bepaalt wat een verspilling is? Natuurlijk is dat de klant, maar vaak zijn de echte klantwensen niet bij iedereen duidelijk.

True North, de stip op de horizon

Het doel van Lean is niet om zó maar alles aan te pakken en te verbeteren, maar alleen datgene dat de waarde voor  de klant vergroot.

Het begrip True North verwijst daarnaar: het creëren van een One Piece Flow zonder tussenvoorraden. Het uitvoeren van Hoshin Kanri (Japans voor ‘kompas voor verandering’) is een cruciaal onderdeel van True North.

De True North is een bijna onwaarschijnlijk doel, te bereiken over twintig, dertig jaar. De concretisering is ook te vinden in stap 3 van het veelgebruikte verandermodel van John Kotter.

True North geeft richting en energie voor medewerkers. Het voorkomt discussies en geeft ruimte voor nieuwe ideeën. Ook in de dagstart en bij 5S zorgt het voor betrokkenheid.

 

Verbeteren op basis van True North

Lean gaat veel verder dan een prachtige set van tools. Het gaat om leiderschap en teamontwikkeling. Het gaat om gedrag. En daarom zijn verbeter Kata (gewoonte) en coaching Kata. In zijn boek gaat Mike Roth hier op in. Bekijk deze vrij lange (30 min) maar interessante video

Het gaat niet om de vraag “Wat kunnen we verbeteren” maar om de vraag “Wat moeten we verbeteren”, redenerend vanuit de klant.

Inspireer anderen:

Was dit artikel nuttig ?

One Response to “True North, stip op de horizon”

  1. Robin Foolen

    HI Willem, heb net THE TRUE NORTH bekeken. Interessant!
    Ga er eens rustig over nadenken;-)

Comments are closed.