PDCA staat voor Plan – Do – Check – Act. Ook wel bekend als de Deming-cirkel

De PDCA cirkel laat uw teams sneller leren, helpt de kwaliteit continu te verbeteren en brengt u, in stappen, dichterbij uw uiteindelijke doel.

Plan

Maak een plan voor verandering en leg vast wat je wil veranderen. Benoem de stappen die genomen moeten worden, schat de risico’s in en benoem de resultaten van de verandering.

Do

Voer het plan uit, evt. in een proef- of testomgeving, doe het op kleine schaal. Meet de resultaten.

Check

Controleer met de resultaten of je het proces hebt verbeterd en overweeg het op grotere schaal te implementeren. Als er geen verbetering is, doe dan een nieuwe / aangepaste poging.

Act

Implementeer de veranderingen. Werk de standaardwerkvoorschriften bij en zorg ervoor dat iedereen deze voorschriften volgt.

De PDCA-cyclus wordt toegepast om de waardestroom in kaizen-projecten te verbeteren.

PDSA is Plan – Do – Study – Act en is hetzelfde.

PDCA Lean
DE PDCA cyclus is een belangrijk onderdeel van de verbeterkata en coachingskata zoals beschreven door Mike Rother. Het is een manier om te leren en te verbeteren. Ook hier wordt het A3 formulier gebruikt.verbeterkata

PDCA cyclus verhoogt motivatie

In het boek “Wij zijn Toyota niet” staat op blz 143 het verband PDCA met motivatie op de gemba (Masterproef Roekens & Rolly UGent 2013), met als uitkomst het positieve verband. Een extra argument om de PDCA cyclus te gebruiken.

Het probleem met problemen

Onderzoek laat zien dat bedrijven vaak niet het juiste probleem oppakken! Lees hier verder over ‘het probleem met problemen’ waarin ook dit onderzoek staat vermeld.

klik hier voor meer info >>>>

Inspireer anderen:

Was dit artikel nuttig ?

Comments are closed.