De meeste organisaties die starten met Lean zijn enthousiast over de vele hulpmiddelen die Lean te bieden heeft. De ‘8 verspillingen’ is voor veel medewerkers een eye-opener om anders naar het werk te kijken. Een Gemba-walk blijkt elke keer weer leerzaam te zijn. En een Dagstart-bord is geweldig om de teamprestaties, stap voor stap, te verbeteren. En het rijtje met tools is natuurlijk veel langer, denk aan Poke Yoke, Andon, VSM, flow, pull, takt en ga zo maar door.

Lean en de sportschool

In sportschool liggen ook heel veel tools om je conditie te verbeteren of om sterker of slanker te worden. Je kan spinning doen of gewichtheffen of Zoomba, of hoe al die dingen ook mogen heten.

Maar de echte vraag is: ga je naar de sportschool en zo ja hoe vaak en hoe lang? En waarom ga je naar de sportschool. Omdat het moet? Nee. Omdat je wil: Ja. Of beter gezegd omdat je er plezier aan ontleent en wellicht omdat je omstandigheden hebt gecreëerd om naar de sportschool te gaan, denk aan het klaarzetten van je sporttas, een vaste avond in je agenda blokkeren of samen met een vriend(in) gaan.

Plezier in Lean en Continu Verbeteren

En zo is het met Lean en Continu Verbeteren ook. Zorg dat je er plezier aan ontleent dan komen de prestaties vanzelf wel. En zorg dat je in jouw team of organisatie, condities hebt gecreëerd. Vaste momenten, regelmaat, routine, opleiding, etc.

Maak Lean / Continu Verbeteren niet te complex. Begin eenvoudig. Leer, boek succes, creëer vertrouwen. En dan stap voor stap uitbouwen.

Plezier zorgt dat je doorgaat. En als je doorgaat komen de resultaat vanzelf.

Inspireer anderen:

Was dit artikel nuttig ?

Leave a Reply