Mooi! Dat Lean papiertje heb je behaald. Yellow, Green of Black. En dan de praktijk. Als Blackbelt heb je in je Greenbelt periode best al wat praktijk ervaring opgedaan.

Meer dan tools

Je merkt dat de Lean tools zoals 5S, PDCA, FTR en Takttime handig zijn maar er is meer. Je zal onder andere moeten samenwerken. Met directe collega’s in je eigen team. Dat is soms lastig. Maar nog lastiger is de samenwerking met collega’s uit andere teams. Die samenwerking is lastig als er geen overkoepelend doel of gezamenlijk belang is. Het is een zwaar woord, maar een duidelijke strategie en weten dat jouw verbetering bijdraagt aan die strategie maakt samenwerking ook al makkelijker.

Succes vieren

Lean is in de basis heel simpel; weten wat de klant wil en wat de klant niet wil dat noemen we verspilling en die haal je stap voor stap weg. Maar de praktijk is dus lastiger. Doorzetten en uithouding-vermogen horen er dus ook bij. En daarom vooral succes vieren als een verbetering is gerealiseerd want dat geeft niet alleen energie en vertrouwen. Het geeft andere teams ook een signaal van “he, het kan wel”.

Bewezen aanpak: PDCA

Om die samenwerking soepel te laten verlopen is een duidelijke aanpak handig. Die aanpak is natuurlijk de PDCA-cyclus. Hierna vind je een handige uitleg plus een PDCA-checklist. Doe er je voordeel mee.

Inspireer anderen:

Was dit artikel nuttig ?

Comments are closed.