Ook Lean is aan verandering onderhevig. Het aantal tools neemt toe, maar ook de manier waarop Lean wordt toegepast en geïmplementeerd.

Mike Rother is expert en houdt frequent presentaties. Onderstaande afbeelding is uit 1 van zijn presentaties waar hij het verschil tussen Lean in de 20ste en Lean in de 21ste eeuw benoemt. Als je op de afbeelding klikt krijg je de volledige presentatie te zien.

Lean trends

 

Periodiek vs dagelijks

In plaats van een regelmatig terugkerende actie om verbeteringen te signaleren en te realiseren is het nu een dagelijkse activiteit. De dagstart is hiervoor een prachtige manier. Ook om nieuwe routines aan te leren.

 

Lean staff vs Middenmanager

Lean is niet (meer) het “speeltje” van de staf-afdeling (Lean Promotion Office of Lean Support Office genoemd in het boek Lean Toolbox) maar Lean is van het middenmanagement. Zij bepalen het tempo, zij bepalen de inhoud en de manier waarop Lean wordt toegepast. Zij zijn de dagelijkse coaches die helpen om beter in Lean te worden.

Eliminating waste vs Strategic Objective

De kern van Lean om verspillingen (vanuit oogpunt van de klant) op te sporen en weg te nemen maakt plaats om te denken en te handelen vanuit het strategische doel, ook wel True North genoemd.

Toyota vs What do we need to do

Het simpelweg kopiëren van Toyota (“wat daar goed werkt, zal hier ook goede werken”) maakt plaats voor een eigen invulling, passend bij de denkwijze en cultuur van de betreffende organisatie.

Inspireer anderen:

Was dit artikel nuttig ?

3 Responses to “Lean trends”

 1. Hessel Visser

  Lees het schitterende boek van Luc Chalmet: “Wij zijn TOYOTA niet, iedereen op weg naar Lean Agility”
  (Zie voor meer informatie en bestelmogelijkheden: http://www.wijzijntoyotaniet.be )

 2. anton

  Goede ontwikkeling,maar eigenlijk was dit ook het uitgangspunt. Lean is geen tool maar een management stijl, en dan ook voor senior management.
  Nog mooier, je kunt LEAN ook volledig integreren in je ISO9001 systeem, van de norm naar een praktische werkvorm.
  Lees maar hoe je dat aanpakt http://www.leanquality.nl/blog/iso-certificeringmet-lean/

 3. Reactie op Lean trends door anton | Praktisch K...

  […] Goede ontwikkeling,maar eigenlijk was dit ook het uitgangspunt. Lean is geen tool maar een management stijl, en dan ook voor senior management.  […]

Comments are closed.